Bulgar Mutfağı
Beş yüz yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Bulgaristan’ın mutfağı Türk kültüründen oldukça fazla etkilenmiştir. İstanbul 1871 yılında Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin Merkez Karargâhı olurken, 19’uncu yüzyılda özellikle Şişli’de Bulgar yerleşimi öne çıkar.
Bulgar yemek kültürü, özellikle sebze ve meyve açısından çok çeşitlidir. Bulgar mutfağı oldukça dengelidir. Her öğünde gerek duyulan zengin salatalar ile hem et yemekleri hem sebzeli yemekler hem de sütlü ürünler bol miktarda tüketilmektedir. Genellikle ev yemekleriyle ünlü olan Bulgar mutfağı, ağırlıklı olarak haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilen güveç tarzı yemeklerden oluşur. Bulgar mutfağında kısa sürede pişirme yöntemi olarak fırın, önemli bir yer tutmaktadır. Sıcak ve soğuk çorba çeşitleri, turşuları, reçelleri ve hamur işleri de damak tadına hitap etmektedir.
‘Chushki Byurek’ kavrulmuş biber, yumurta ve peynirlerle doldurulup kızartılan bir börek çeşididir. ‘Ghivetch’ ise güveç içinde ağır ateşte çeşitli baharat, yumurta ve yoğurtla pişirilen etli ve sebzeli bir yemektir. ‘Kyopulo’, közlenmiş patlıcan püresi, biber, sarımsak, maydanoz, sirke ve ayçiçeği yağından yapılan soğuk bir başlangıç türüdür. ‘Sirene po Shopski’, beyaz peynir, yumurta, domates ve biberle yapılan bir tencere yemeğidir. ‘Banitsa’, ince levhalar şeklinde hazırlanmış, beyaz peynir, yumurta ve sebze dolgulu hamur işidir. Izgara et ve tencere yemeği ana yemekteki iki temel kategoridir. Bulgar mutfağının diğer ünlü geleneksel yemekleri arasında ‘Yaprak Sarması’, ‘Biber Dolması’, ‘Lahana Sarması’, ‘Baharatlı Soğanlı Sebzeli Pilav’, ‘Etli ve Patlıcanlı Güveç’ ve ‘İmambayıldı’ gibi yemekler de vardır. ‘Mişmaş’ da çok tüketilen geleneksel bir yemektir. Yumurta, domates ve biber aynı anda pişirilerek yapılmaktadır. Menemeni andıran bir yemektir. ‘Plevne Tavuğu’, ‘Patates Musakka’, ‘Bulgar Pilavı’, ‘Pritnisa’, ‘Baniçka Böreği’, öne çıkan yemeklerdendir.
Baniçka Böreği
Malzemeler
- 600 gr un
- 2 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yeterince yoğurt
- Yeterince beyaz peynir
Yapılışı
Una tuz ve su ilave edip karıştırın. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru yufkalık bezeler haline getirerek sıvı yağ dolu bir kabın içerisine koyun. Hamuru elle açarak inceltin. Ardından içine peynir koyup dikdörtgen şeklinde katlayın. Tepsiye yerleştirip fırına verin.