Rum Mutfağı
İstanbul’da, Rum Mutfağı oldukça köklü bir yere sahiptir. Nitekim ‘İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri’ kitabının yazarı Sula Bozis, Nedim Atilla’ya verdiği bir söyleşide, bu mutfağın Bizans’tan bile eskiye dayandığını söylemektedir.
İstanbul merkez olmak üzere, yaşayan Rum Mutfağının en önemli unsurları sebze ve balıktır. Doğal hayatın bir parçası olarak sebze ve balığın bolluğu Rum Mutfağını şekillendirmiştir. Rum mutfağının olmazsa olmazı elbette birbirinden lezzetli mezeleridir. Birçok meze farklı balık pişirme usulleri ile ortaya çıkmıştır. ‘Balık Yahnisi’, ‘Midyeli Pilav’, ‘Kalamar Dolması’, ‘Fava’, ‘Cevizli Tarator’ ve ‘Domates Köftesi’, İstanbullu Rumların zengin mutfağından sadece birkaç örnektir.

Kutlamalar ve Noel Sofraları
İstanbullu geniş Rum ailelerinde düğün ve bayram yemekleri önemlidir. Meze açısından çok zengin olan bu sofralarda, çoğunlukla ana yemeğe gelmeden doyulur. Ayrıca pişirme yöntemlerine bakıldığında, çok fazla soğan ve zeytinyağı kullanıldığı görülür. Kaşık tatlısı, tatlı ekmek, paskalyadaki çörek, bu sofraların karakteristik özellikleri arasındadır.
40 gün süren ‘Noel Orucu’nda proteinli yiyeceklerden ayrı kalındığı için Noel Ayini sonrası, yemek tavuk suyuna çorba ile başlar. Arkasından mezeler, tavuklu pilav ve ev baklavası ile cevizli muska tatlısı sunulur. Noel Sofrası, gündelik beslenme düzenine geri dönüşü ifade eder. Asıl ziyafet, gece kurulan sofradadır. Meze açısından çok zengin olan bu sofrada, dalak, midye, lahana, uskumru dolmaları, mayonezli levrek, Arnavut ciğeri, midye tava ve balık köftesi sunulur. İstanbullu Rumların, yılbaşı sofrasındaki başyemek, hindi değil, haşlanmış kuzu budu rulosudur. Sunulan içecekler arasında ev yapımı likörler önemli ve özeldir.
Midyeli Pilav

Malzemeler
- 20-25 adet iç midye
- 6-7 adet orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Kabukları çıkartılmış midyeleri iyice yıkayın. İnce kıyılmış soğanları zeytinyağında kavurun. Soğanlar sararmaya başladığında midyeleri ilave edin ve 3-4 dakika kadar soteleyip sıcak suyunu ekleyin. Su iyice kaynamaya başladığında yıkanmış ve süzülmüş pirinçle beraber tüm baharatları ekleyin. Tuz ve toz şekerini ekleyip karıştırın. Ocağı kısık ateşe alın ve 5-6 dakika pişmeye bırakın. Servis öncesinde, ateşten alıp 15-20 dakika demlenmeye bırakın.